Tek na Kalvarijo bo, a v spremenjeni podobi

Tradicionalni tek po 454 stopnicah, kolikor jih vodi na Kalvarijo, bo Univerzitetna športna zveza Maribor (ki je bolj prepoznana pod sloganom Zdrava zabava), tako vsaj srčno in zagnano upajo, uspela izpeljati. Sicer v spremenjeni podobi, pa vendar. Tek bo tokrat dnevni in sicer ga načrtujejo za soboto, 10. oktobra. Dogodek je že 11 let brezplačen za vse udeležence, organizatorji pa tudi tokrat ne dvomijo v dober odziv vseh zainteresiranih.

Več

10.april, Dan čistega športa - "Play True Day"

Današnji dan (10. april) je posvečen čistemu športu in je namenjen ozaveščanju športnikov, športne javnosti in drugih o svetovnem boju proti dopingu, širitvi ideje o čistem športu. Namen tega dne je preko preventivnih aktivnosti seznaniti športnike, športno in splošno javnost s svetovnim bojem proti dopingu.

 

Na ta dan oz. v tednu pred in po 10. aprilu so se po svetu in v zadnjih letih tudi pri nas, Slovenska antidoping organizacija ter nekatere nacionalne panožne športne zveze in društva izvedle številne preventivne aktivnosti ter tako poizkušale dvigniti nivo zavedanja o nevarnostih dopinga v Sloveniji in drugod v Evropi.
Letos namesto praznovanja Dne čistega športa v sklopu športnih prireditev in dogodkov poteka kampanja na družabnih omrežjih. Svetovno kampanjo lahko v živo spremljate na Play True Day social media wall, in s svojo aktivnostjo pomagate ozaveščanju. Na spletni strani SLOADO - Slovenske antidoping organizacije se lahko tudi vi pridružite kampanji.

SUSA
Foto: SLOADO

Več

Razpisi državnih univerzitetnih prvenstev v športih z loparji 2019/20

V sredo, 25. 3. 2020 bodo v Mariboru potekala tri univerzitetna državna prvenstva v športih z loparji za študijsko leto 2019/20. Dvorana Tabor bo gostila državno univerzitetno prvenstvo v namiznem tenisu, v dvorani ŽŠD Maribor bo državno univerzitetno prvenstvo v badmintonu, na igriščih ŽTK Maribor pa bo potekalo državno univerzitetno prvenstvo v tenisu. Vsa tri tekmovanja se bodo pričela ob 10:00.

Več

Revija Zdrava zabava 2019

Po dveh letih je znova izšla revija Zdrava zabava. V njej najdete veliko zanimivih vsebin, zgodb, rezultatov in celoten prerez dogajanja na SUSA v letu 2019. Predstavljeno je novo vodstvo Slovenske univerzitetne športne zveze in vse polnopravne članice (ŠZUL, UŠZM in UŠZP). V reviji so rezultati najboljših udeležencev na državnih univerzitetnih prvenstvih (DUP) 2019 ter opis univerzijad v Krasnojarsku in Neaplju. Preberete si lahko tudi obširen intervju z bronasto atletinjo iz univerzijade Nejo Filipič.

BREZPLAČEN izvod dobite v pisarni SUSA in na vseh aktivnostih naše organizacije v prihodnjih dneh, tednih, mesecih in letu 2020.

Za ogled revije KLIKNI na fotografijo:
revija ZZ 19 naslovnica

Več

V Harbinu od Slovenije boljši samo Kitajci

Slovenski curlingaši so se tudi letos udeležili Univerzitetnega zimskega karnevala v Harbinu na Kitajskem. Tokrat so Slovenijo zastopale Lana Staver, Kristina Pavovec, Veronika Šemrov in Brina Meze Petrić ter trenerja Gregor Rigler in Marjan Petrić. Nastopili so v različnih disciplinah, najuspešnejše so bile v kategoriji žensk, ker so zasedle 2. mesto. Nastopili so še v kategoriji mešanih dvojic in na ekshibicijski tekmi.

Več

Leta 2022 in 2024 svetovni univerzitetni prvenstvi v Sloveniji

Izvršni komite Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) je potrdil, da bo Slovenija v prihodnjih letih gostila kar dve svetovni univerzitetni prvenstvi (SUP). Prvo bo v svetovno univerzitetno prvenstvo v jadranju, ki bo leta 2022 v Portorožu, drugo pa bo v Kopru leta 2024, ko se bodo na slovenski obali na SUP zbrali najboljši športni plezalci.

Več

Lista prepovedanih snovi 2020

Slovenska protidopinška organizacija (SLOADO), podobno kot vsako leto objavi seznam prepovedanih poživil za prihajajoče leto. Tudi letos ni nič drugače, saj je SLOADO v sodelovanju z mednarodno protidopinško organizacijo (WADA) pripravila ''Listo prepovedanih snovi in postopkov'' za leto 2020. Vsi, ki bi želel preveriti kako poteka postopek doping kontrole in katere snovi so prepovedani, si lahko seznam ogledate spodaj.

Več

12. kongres prostovoljstva

V prostorih Hiše Evropske unije je Slovenska filantropija organizirala 12. kongres prostovoljstva. Na mednarodni dan prostovoljstva je bil dan kot nalašč za povezovanje nevaldnih in prostovoljsih organizacij. Glavna tema tokratnega kongresa je bila merjenje učinkov prostovoljstva. Slišali smo veliko primerov dobre prakse, med drugim tudi  ''Vpliv prostovoljskih aktivnosti na zaposljivost mladih'', ki ga podira evropski program Erazmus +. Udeleženci kongresa so imeli priložnost izmenjati svoje izkušnje in spoznati delo drugih organizacij, ki se ukvarjajo s podobnimi dejavnostmi in spodbujajo prostovoljstvo.

Več

VIDEO: Markoja, Janžljeva in Špindler prvaki v šahu

V torek, 26. 11. 2019 se je v prostorih Šahovske zveze Slovenije odvijalo državno univerzitetno prvenstvo v šahu. Na prvenstvu se je merilo skoraj 50 študentov in zaposlenih iz Univerz. Nastopili so v treh kategorijah. Med amaterji je bil najboljši Jan Špindler, študent FKKT, UL, med ženskami je zmagala študentka Fakultete za upravo, UL, Lara Janželj, pri moških pa je bil v tesnem obračunu za 1. mesto najboljši Boris Markoja, študent Fakultete za farmacijo, UL.

Več

FOTO: Team Erazmus prepričljivo najboljši na DUP v curlingu

V ponedeljek, 11. 11. 2019 se je v Dvorani Zalog zaključilo 7. državno univerzitetno prvenstvo v curlingu. Drugi tekmovalni dan smo videli izločilne boje osmih najboljših ekip. V velikem finalu ste se pomerili ekipi Team Erazmus in GEO Grizzlies. Slednji so bili največje presenečenje turnirja, saj jih nihče ni pričakoval v finalu. Ekipa Team Erazmus je bila sestavljena iz štirih curlingašev, zato so suvereno slavili v finalu z rezultatom 10:0. Na tretje mesto so se uvrstili lanski finalisti, ekipa Autsiderji.

Več